En psykolog er autoriseret til at behandle mentale sundhedsproblemer
En psykolog er en professionel fagperson, som har gennemført en uddannelse i psykologi og er autoriseret til at diagnosticere og behandle mentale sundhedsproblemer. En psykolog har derfor typisk en bachelorgrad, en kandidatgrad eller en ph.d. i psykologi, og det er især her, forskellen på en psykolog og en psykoterapeut kommer til udtryk.
En psykoterapeut er nemlig også en professionel, der har en uddannelse i psykoterapi og er i stand til at behandle mentale sundhedsproblemer gennem samtaler og terapi. En psykoterapeut kan være en læge, en sygeplejerske, en socialrådgiver eller en psykolog, der har fået yderligere træning i psykoterapi, men psykoterapeut er ikke en beskytte titel.
Psykologen skal have autorisation fra Sundhedsstyrelsen
I Danmark er en psykolog en autoriseret sundhedsprofessionel, der har en kandidat- eller ph.d.-grad i psykologi fra et universitet. En psykolog skal have en autorisation fra Sundhedsstyrelsen for at være i stand til at udøve psykologfaget. En psykolog har altså gennemgået en lang og grundig uddannelse og derigennem opbygget en solid viden om menneskets psyke og mentale sundhed.
En psykoterapeut kan komme fra vidt forskellige baggrunde, da det ikke er en beskyttet titel. Derfor kan alle i princippet kalde sig psykoterapeut, men det kræver stadig, at du har en uddannelse fra eksempelvis Psykoterapeutuddannelsen. En psykoterapeut har gennemgået en yderligere uddannelse i psykoterapi og har særlig viden og erfaring inden for terapi og samtaleterapi.
Undersøg psykoterapeutens uddannelsesmæssige baggrund
I Danmark er der ingen formel autorisation for psykoterapeuter. Der findes dog en række professionelle organisationer, der tilbyder uddannelser og certificeringer inden for psykoterapi. Det anbefales derfor, at man undersøger, om den psykoterapeut, man overvejer at gå til, har en formel uddannelse inden for psykoterapi og er medlem af en professionel organisation.
Hvis du går ind på denne psykoterapeut i Odenses hjemmeside, kan du se, at han er medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Det betyder, at han følger foreningens faglige krav samt det etiske regelsæt, medlemmerne pålægges. Med andre ord lever psykoterapeuten op til kravene omkring uddannelsesniveau, faglighed, egenterapi og terapiforløb med klienter under supervision.