Guide: Hvad er forskellen på en psykolog og en psykoterapeut?

Psykoterapeut i Odense
Psykoterapeut i Odense
Psykologer og psykoterapeuter er begge professionelle fagpersoner, som har fokus på den mentale trivsel. Begge hjælper mennesker med at håndtere de problemer og udfordringer, som de oplever i deres liv. Der er dog nogle vigtige forskelle mellem de to professioner, som det er vigtigt at forstå. Bliv klogere her.

En psykolog er autoriseret til at behandle mentale sundhedsproblemer

En psykolog er en professionel fagperson, som har gennemført en uddannelse i psykologi og er autoriseret til at diagnosticere og behandle mentale sundhedsproblemer. En psykolog har derfor typisk en bachelorgrad, en kandidatgrad eller en ph.d. i psykologi, og det er især her, forskellen på en psykolog og en psykoterapeut kommer til udtryk.

En psykoterapeut er nemlig også en professionel, der har en uddannelse i psykoterapi og er i stand til at behandle mentale sundhedsproblemer gennem samtaler og terapi. En psykoterapeut kan være en læge, en sygeplejerske, en socialrådgiver eller en psykolog, der har fået yderligere træning i psykoterapi, men psykoterapeut er ikke en beskytte titel.

Psykologen skal have autorisation fra Sundhedsstyrelsen

I Danmark er en psykolog en autoriseret sundhedsprofessionel, der har en kandidat- eller ph.d.-grad i psykologi fra et universitet. En psykolog skal have en autorisation fra Sundhedsstyrelsen for at være i stand til at udøve psykologfaget. En psykolog har altså gennemgået en lang og grundig uddannelse og derigennem opbygget en solid viden om menneskets psyke og mentale sundhed.

En psykoterapeut kan komme fra vidt forskellige baggrunde, da det ikke er en beskyttet titel. Derfor kan alle i princippet kalde sig psykoterapeut, men det kræver stadig, at du har en uddannelse fra eksempelvis Psykoterapeutuddannelsen. En psykoterapeut har gennemgået en yderligere uddannelse i psykoterapi og har særlig viden og erfaring inden for terapi og samtaleterapi.

Undersøg psykoterapeutens uddannelsesmæssige baggrund

I Danmark er der ingen formel autorisation for psykoterapeuter. Der findes dog en række professionelle organisationer, der tilbyder uddannelser og certificeringer inden for psykoterapi. Det anbefales derfor, at man undersøger, om den psykoterapeut, man overvejer at gå til, har en formel uddannelse inden for psykoterapi og er medlem af en professionel organisation.

Læs også:  5 simple skønhedstips: Sådan får en smukkere hud på under 1 minut

Hvis du går ind på denne psykoterapeut i Odenses hjemmeside, kan du se, at han er medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Det betyder, at han følger foreningens faglige krav samt det etiske regelsæt, medlemmerne pålægges. Med andre ord lever psykoterapeuten op til kravene omkring uddannelsesniveau, faglighed, egenterapi og terapiforløb med klienter under supervision.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fik du læst disse artikler?
Sådan indretter du dit hjem, så det emmer af personlighed og hygge.
Læs artiklen

Indretning: 4 gode råd til personlig indretning af hjemmet

Der er mange mennesker, der ikke gør noget ud af at indrette hjemmet med personlighed. I stedet kommer det til at ligne ethvert boligmagasin – og dét er en skam. Hvis du vil vide, hvordan du får mere personlighed ind i hjemmet, følger herunder en række gode råd, som du med fordel kan gøre brug af, når du skal indrette hjemmet, så det bliver unikt og matcher din personlighed.
Læs artiklen