Fertilitetsbehandling: Sådan kommer du og din partner i gang

Hvis du og din partner har svært ved at blive gravise, er der heldigvis masser af hjælp at hente. Selvom det ikke lykkes på den naturlige måde, er der masser af behandlingsformer, som kan hjælpe jer med at blive forældre.

Der findes som nævnt mange forskellige behandlinger, og det er derfor vigtigt, at I vælger den rigtige. Først og fremmest handler det om at sætte jer ind i de forskellige behandlingsformer, så I ved, hvad de indebærer. Læs mere på Danfert.

Hvilke krav skal man opfylde?

Der er en række krav, som skal være overholdt, før I går i gang med fertilitetsbehandling, ifølge dansk lovgivning. Både kvinder og mænd skal undersøges for HIV, Hepatitis B og C, før man kan komme i behandling – og ingen af testene må være positive, da det betyder, at man ikke kan komme i fertilitetsbehandling.

Herudover skal kvinden have foretaget en række hormonprøver, testes for klamydia og rubelle samt have taget en celleprøve fra livmoderhalsen. Efterfølgende får de fleste lavet en fertilitetsudregning, som giver en indikation på, hvor stor sandsynlighed der er for at opnå graviditet.

Det giver samtidig mulighed for at begynde i den mest optimale behandling, da udregninden giver svar på, hvilken behandling der er mest sandsynlig for at lykkes. På den måde kan man undgå inseminationer, der ikke kommer til at fungere alligevel.

Hvilke typer behandling kan man få?

Overordnet set, er der insemination og IVF-behandling, som er de primære behandlinger for barnløshed. Hvis man vælger IVF-behandlingen, er der desuden en række yderligere behandlingsformer, som er mere avancerede.

Insemination: Her bliver der lagt oprenset sæd i livmoderen. Dette gøres med et tyndt kateter, og det giver bedre muligheder for at opnå graviditet.

Læs også:  4 gode råd: Sådan vælger du den rigtige seng

IVF-behandling: IVF-behandling er befrugtning af kvindens æg i et reagensglas, hvorefter disse sættes op i livmoderen. Dette kaldes derfor også for reagensglasbehandling.

IVF-behandling anvendes blandt andet, hvis der er tale om uforklarlig barnløshed, eller hvis kvinden har lukkede eller beskadigede æggeleder – eksempelvis grundet tidligere underlivs- eller blindtarmsbetændelse, samt hvis hun tidligere er blevet opereret. Det kan også være en behandlingsform, der anvendes, hvis kvinden eller manden er steriliseret, har nedsat sædkvalitet eller ingen sædceller samt ved mislykket insemination.

Hvad kan man ellers gøre?

Som nævnt, findes der en række yderligere behandlinger, som man kan foretage, hvis andet ikke lykkes. Disse anvendes, hvis insemination ikke fungerer, og man derfor går i gang med IVF-behandling. Lykkes det ikke, findes der flere forskellige behandlinger, som hører under IVF.

Det første, I bør prøve, er dog at få graviditeten til at ske naturligt. Her skal I sørge for at dyrke sex, når kvinden har ægløsning, samt leve en sund livsstil. Det er vigtigt, at I dyrker masser af sex, så jeres chancer for at blive gravide optimeres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.