Chiliplanter: Sådan dyrker, høster og opbevarer du chili om vinteren

Chiliplanter: Sådan dyrker du chili om vinteren (inkl. 3 opbevaringsmuligheder)
Chiliplanter: Sådan dyrker du chili om vinteren (inkl. 3 opbevaringsmuligheder)
Det er nemt at dyrke chili, og frugterne kan opbevares i lang tid, hvis du tørrer, fryser eller sylter dem. Se her, hvordan du får mest ud af din chiliplante om vinteren.

Chiliplanter er nemme at dyrke, og de fortsætter med at vokse gennem vinteren. Som regel kan du forvente, at dine chiliplanter giver frugter helt indtil januar. Stil dem et lyst og lunt sted og sørg for, at du jævnligt høster frugterne, så holder de længst muligt.

Hvis du er så heldig, at dine chiliplanter giver masser af chilifrugter, kan du opbevare dem ved at fryse, tørre og/eller sylte dem. På den måde kan du nyde høsten hele året rundt, helt uden at skulle bekymre dig om holdbarhed.

Ønsker du at gå igang med dine egne chiliplanter, kan du købe chilifrø hos Frøsnapperen, der sælger de fleste former for chilifrø. Du kan også købe chilifrø hos de fleste supermarkeder og planteskoler, når sæsonen nærmer sig.

Sådan får du mest ud af dine chiliplanter om vinteren

Når temperaturen begynder at falde, og vinteren viser sig, er det vigtigt, at du er opmærksom på dine chiliplanter, hvis du ønsker, at de skal overleve. De skal tilpasses de nye forhold, så de har de bedste forudsætninger for at klare sig igennem de kolde måneder.

Chiliplanten har en lang høstsæson, hvis du sørger for, at den bliver passet ordentligt, ligesom det er essentielt, at du vedligeholder den. De kræver opmærksomhed, men til gengæld får du lækre, hjemmedyrket chili, som du kan spise året rundt.

Lysforhold og vanding af chiliplanter

Dine chiliplanter skal helst stå i et lyst vindue, der er placeret i et rum, hvor temperaturen aldrig når under 10 grader. Samtidig er det vigtigt, at du ikke giver dem for meget vand typisk vil det nemlig være overvanding, der er grunden til, at chiliplanten dør.

Læs også:  4 gode råd: Sådan vælger du den rigtige seng

Jorden skal helst tørre ud mellem vandingerne. På den måde undgår du, at du overvander dem, hvilket de ikke har godt af. Fra naturens side klarer en chiliplante sig bedst, når den ikke får regelmæssig vand, men udelukkende, når der er behov for det.

Skru ned for gødningen, når julen nærmer sig

Din chiliplante vil producere færre og færre frugter, i takt med at vinterhalvåret nærmer sig. Mod jul vil der være færre chilifrugter, end du er vant til, og det er derfor en god idé at skrue ned for mængden af gødning, du giver planten.

Som tommelfingerregel bør du skære ned, så du giver det 1/3 af den mængde, der er angivet på etiketten. Du kan få forskellig gødning, der egner sig specifikt til chili, men det er helt fint at anvende en, der egner sig til helt almindelige potteplanter.

Trim chiliplanten løbende

Brug endelig løs af de chilifrugter, du får fra din plante. På et tidspunkt vil du opleve, at stilkene tørrer ind, men du kan sagtens bruge dem alligevel, hvis du blot klipper de tørre frugter af. Det vil planten opfatte som et tegn på, at der skal produceres flere frugter.

Stilken skal også af, når du klipper planten, så sørg for, at du klipper helt ind til næste gren, når du fjerner chilifugten. Det vil give dig de bedste resultater.

Du kan forlænge chiliernes holdbarhed på flere måder

Hvis du har haft succes med din chiliplante før, har du oplevet, hvor mange frugter sådan én egentligt giver. Det er mange. Du kan have svært ved at få spist alle de friske frugter, og det er ærgerligt blot at smide dem ud. Heldigvis er der mange måder, du kan sikre dig, at de ikke bare går til spilde, på.

Læs også:  Er du på jagt efter den perfekte gave?

Du kan enten tørre, fryse eller sylte dem, men det afhænger en smule af den chilisort, du har plantet. Vil du tørre chilifrugten, skal det være en sort, som ikke har for tygge frugtkødsvægge, da du ellers risikerer, at der går råd i dem. De egner sig i stedet godt til frysning.

Sådan tørrer du frugterne fra din chiliplante

Hvis du vil tørre dine chilifrugter, kan du lægge dem på en tallerken med afstand, så de ikke rører hinanden for meget. Stil dem i en vindueskarm, når solen skinner, og sørg for at vende dem en gang imellem. Efterhånden vil du opleve, at de tørrer ind, og når de er helt knastørre, kan du gemme dem væk.

Du kan også tørre dine chilier ved at hænge dem op med ståltråd. Stik tråden gennem chilifrugterne, så du kan hænge dem op, uden de rører ved hinanden. Du kan bruge den tørre chili direkte i mad eller knuse dem, så de bliver til flager eller pulver. Du kan også snitte dem og putte dem i olivenolie eller lignende.

Sådan fryser du frugterne fra din chiliplante

Chilier kan puttes i fryseren, hvor de bevarer både smag og vitaminer. Hvis du har flere sorter, er det en god idé at fryse dem i poser hver for sig. Skriv på poserne, hvilken sort der er i. De kan holde sig i omkring et år, når de er frosne, så en stor høst kan holde dig forsynet i lang tid.

Sådan sylter du frugterne fra din chiliplante

Syltning er med til at forlænge holdbarheden på dine chilier, og der er forskellige måder, hvorpå du kan sylte dem. Når du sylter din chili, vil du opleve, at de ændrer smag, så de ikke længere er at sidestille med smagen fra friske chilier.

Læs også:  Chiagrød med mandelmælk: Sund og nem opskrift

Af samme grund er det ofte andre retter, du anvender syltede chilier til. Mildere chilisorter egner sig bedst til syltning, da de stærke sorter hurtigt kan drukne den karakteristiske smag, du får fra syltede chilier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.