Har du en personlighedsforstyrrelse?

personlighedsforstyrrelse

Har du en personlighedsforstyrrelse? Sikkert ikke. Men op imod 10-15% af befolkningen anslås at have en personlighedsforstyrrelse. Mange er slet ikke klar over det og her er symptomerne ikke så klare. Mens andre måske bør overveje at besøge en psykolog

Hvad er personlighedsforstyrrelser?

Personlighed er den måde at tænke, føle og opføre sig på, der gør en person anderledes end andre mennesker. Et individs personlighed er påvirket af oplevelser, omgivelser, livssituationer og nedarvede egenskaber. En persons personlighed forbliver typisk den samme over tid. En personlighedsforstyrrelse er en måde at tænke, føle og opføre sig på, der afviger fra kulturens forventninger og som forårsager problemer med at fungere over længere tid.

Der er 10 specifikke typer af personlighedsforstyrrelser. Personlighedsforstyrrelser er langvarige adfærdsmønstre og indre oplevelser, der adskiller sig væsentligt fra det forventede. Oplevelses- og adfærdsmønstret begynder i slutningen af ​​teenageårene eller tidlig voksenalder og forårsager som regel problemer med at fungere. Uden behandling kan personlighedsforstyrrelser være langvarige.

Personlighedsforstyrrelser påvirker mindst to af disse områder:

  • Måden at tænke på sig selv og andre
  • Måden at reagere følelsesmæssigt på
  • Måden at forholde sig til andre mennesker på
  • Måden at kontrollere sin adfærd

Typer af personlighedsforstyrrelser

Antisocial personlighedsforstyrrelse: Et mønster af tilsidesættelse af eller krænkelse af andres rettigheder. En person med antisocial personlighedsforstyrrelse kan ikke overholde sociale normer, kan gentagne gange lyve eller bedrage andre eller kan handle impulsivt.

Undgående personlighedsforstyrrelse: Et mønster af ekstrem generthed, følelser af utilstrækkelighed og ekstrem følsomhed over for kritik. Mennesker med undgående personlighedsforstyrrelse kan være uvillige til at involvere sig i mennesker, medmindre de er sikre på at blive holdt af, er optaget af at blive kritiseret eller afvist eller kan se sig selv som ikke gode nok eller socialt uduelige.

Læs også:  Sovesofaen: Ekstra plads til overnattende gæster

Borderline personlighedsforstyrrelse: Et mønster af ustabilitet i personlige forhold, intense følelser, dårligt selvbillede og impulsivitet. En person med borderline personlighedsforstyrrelse kan gå meget langt for at undgå at blive forladt, have gentagne selvmordsforsøg, udvise upassende intens vrede eller have en vedvarende følelse af tomhed.

Afhængig personlighedsforstyrrelse: Et mønster af behov for at blive taget hånd om og underdanig og klyngende adfærd. Mennesker med afhængig personlighedsforstyrrelse kan have svært ved at træffe daglige beslutninger uden tryghed fra andre eller kan føle sig utilpas eller hjælpeløse, når de er alene på grund af frygt for manglende evne til at tage vare på sig selv.

Histrionisk personlighedsforstyrrelse: Et mønster af overdreven følelser og opmærksomhedssøgning. Mennesker med histrionisk personlighedsforstyrrelse kan være utilpas, når de ikke er i centrum for opmærksomheden, kan bruge deres fysiske udseende til at henlede opmærksomheden på sig selv eller har hurtigt skiftende eller overdrevne følelser.

Narcissistisk personlighedsforstyrrelse: Et mønster af behov for beundring og mangel på empati for andre. En person med narcissistisk personlighedsforstyrrelse kan have en storslået følelse af selvbetydning, en følelse af berettigelse, drage fordel af andre eller mangle empati.

Obsessiv-kompulsiv personlighedsforstyrrelse: Et mønster af optagethed af orden, perfektion og kontrol. En person med obsessiv-kompulsiv personlighedsforstyrrelse kan være alt for fokuseret på detaljer eller tidsplaner, kan arbejde overdrevent uden at give tid til fritid eller venner, eller kan være ufleksibel i deres moral og værdier.

Paranoid personlighedsforstyrrelse: Et mønster af at være mistænksom over for andre og se dem som ondskabsfulde. Mennesker med paranoid personlighedsforstyrrelse antager ofte, at folk vil skade eller bedrage dem og ikke betro sig til andre eller komme tæt på dem.

Læs også:  5 hyggelige aktiviteter til efterårsferien

Skizoid personlighedsforstyrrelse: At være løsrevet fra sociale relationer og have svært ved at udtrykke følelser. En person med skizoid personlighedsforstyrrelse søger typisk ikke nære relationer, vælger at være alene og ser ud til at være ligeglad med ros eller kritik fra andre.

Skizotypisk personlighedsforstyrrelse: Et mønster af at være meget utilpas i nære relationer, have forvrænget tænkning og excentrisk adfærd. En person med skizotyp personlighedsforstyrrelse kan have mærkelige overbevisninger eller mærkelig eller ejendommelig adfærd eller tale eller kan have overdreven social angst.

Diagnose af en personlighedsforstyrrelse kræver en psykolog, der ser på langsigtede funktionsmønstre og symptomer. Diagnosen stilles typisk hos personer på 18 år eller ældre. Personer under 18 år er typisk ikke diagnosticeret med personlighedsforstyrrelser, fordi deres personlighed stadig er under udvikling.

Kontakt en psykolog hvis du har mistanke om personlighedsforstyrrelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fik du læst disse artikler?
Sådan indretter du dit hjem, så det emmer af personlighed og hygge.
Læs artiklen

Indretning: 4 gode råd til personlig indretning af hjemmet

Der er mange mennesker, der ikke gør noget ud af at indrette hjemmet med personlighed. I stedet kommer det til at ligne ethvert boligmagasin – og dét er en skam. Hvis du vil vide, hvordan du får mere personlighed ind i hjemmet, følger herunder en række gode råd, som du med fordel kan gøre brug af, når du skal indrette hjemmet, så det bliver unikt og matcher din personlighed.
Læs artiklen