Undgå rygskader: Sådan skåner du ryggen, når du er i haven

Når du arbejder i haven, er du i risikozonen, når det kommer til rygskader. Hvis du vil undgå at få ondt i ryggen, er der visse ting, du skal være opmærksom på. Her får du en række gode råd til, hvordan du undgår dårlig ryg i forbindelse med havearbejdet.

Om sommeren, når folk bevæger sig ud i haven for at foretage havearbejde, er det højsæson for rygskader. Havearbejde kan nemlig nemt medføre rygskader, hvorfor det er en god idé at være påpasselig, når du skal ordne haven.

Generelt handler det om, at du skal have været i bevægelse, før du går i gang med havearbejdet. Du må ikke bare gå i gang, efter du har siddet stille i lang tid ad gangen. Derfor er det vigtigt, at du varmer op til havearbejdet, præcis ligesom hvis det var en sportsgren, du skulle dyrke.

4 tips til at undgå rygskader som følge af havearbejde

Herunder finder du en samling af gode råd, som du med fordel kan følge, hvis du vil sikre, at du ikke får ondt i ryggen eller andre rygskader, når du giver dig i kast med havearbejdet. Det er vigtigt, at du følger dem, hvis du ønsker at gøre noget godt for din krop.

#1: Hold masser af pauser

Det første, du skal fokusere på, når du går i gang med havearbejdet, er, at det gerne må tage lang tid. Det er en god idé at tage masser af pauser, når du arbejder i haven. Når du holder pauser, er det en god idé at placere dine hænder på hofterne og læne dig baglæns.

Det skal du gøre omkring 10 gange for hver pause, du holder. Det vil få diskusskiverne, der er placeret ved ryggen, på plads igen, så du undgår at få rygskader som eksempelvis en diskusprolaps.

#2: Du må ikke dreje kroppen

Du bør for alt i verden undgå at dreje kroppen, når du laver havearbejde. Det er i særdeleshed vigtigt, hvis du samtidig løfter tunge ting, samtidig med at du roterer i kroppen. I stedet bør du forsøge at have dit ansigt og dine knoer til at pege i samme retning, når du laver tungt arbejde – så er du sikker på, at du ikke drejer din krop.

Læs også:  Guide: Sådan får du bugt med det tørre vinterhår

#3: Bøj dine ben for at undgå rygskader

Hvis du vil undgå rygskader og generelt bare skåne din ryg, er det en god idé at bøje dine ben, imens du holder din lænd strakt. Det gør du ved at spænde i mavemusklerne og benene, imens du bøjer benene.

#4: Træn ryggen og undgå rygskader

Hvis du vil undgå rygskader, bør du træne din ryg. Det er vigtigt at have en stærk ryg, som er i balance, hvis du ikke ønsker rygskader – og det gælder ikke kun i forbindelse med havearbejde. Investér eksempelvis i en rygtræner, så du kan træne ryggen til at blive stærk.

#5: Flyt trillebøren eller spanden

Det sidste råd er helt lavpraktisk. Du bør flytte din trillebør løbende, så den står andre steder end blot det samme sted hele tiden. Det skyldes, at din krop ikke har godt af at lave de samme bevægelser hele tiden – og det udmunder sig ofte i rygskader. Derfor bør du flytte din trillebør, spand eller hvad du nu bruger, så du undgår at lave den samme bevægelse med kroppen for mange gange.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fik du læst disse artikler?